Okee, ik geef het toe, ik ben al meer dan 20 jaar getrouwd. Een bijkomstigheid toen was, we spreken van 1993, dat er veel vrouwen waren die hun meisjesnaam inleverden en omruilden voor de naam van hun man. Ook een dubbele naam was toegestaan. Mijn aanstaande snapte best dat ik mijn naam wilde houden en voor de zijne bedankte. Helaas was dat niet zo voor de belastingdienst en andere instanties. Steevast word ik daar aangesproken met een dubbele naam. Voor de blauwe brieven heb ik het in de loop van de tijd geaccepteerd. Een keer per jaar is tenslotte te doen maar verder ben ik er erg principieel in en wordt het een issue waarbij alle feministische idealen boven komen drijven. Zoals nu, al jaren heb ik een rekening bij de Rabobank. Gewoon onder mijn eigen naam. Niets aan de hand, tot ik deze week wilde internetbankieren en ineens een dubbele naam bleek te hebben. Mijn mans naam was er bijgezet. De bank gebeld dus en toen bleek dat er niets aan te doen was. Dus na jaren onder eigen naam gebankierd en gespaard te hebben moest ineens mijn mans naam erbij…het kon er bij mij niet in.

Waarom mocht de naam er wel bijgezet worden, maar mocht hij er niet afgehaald worden. Het heeft even geduurd, mijn verontwaardiging en boosheid waren groot, maar uiteindelijk is hij weer geschrapt. Ze kwamen er achter dat een collega hem er bij had gezet. Waarom? Het is een feministisch raadsel, waarschijnlijk omdat ik  afgelopen week bij diezelfde bank een spaarrekening voor mijn dochter heb geopend? ? En zij heeft wel een andere achternaam. We zullen het wel nooit helemaal te weten komen. Ik ben blij dat hij er weer af is. Vraag me wel af wat een man zou doen als hij ineens een andere naam krijgt. Bij hen staat e/v niet op paspoort of rijbewijs. We leven in 2014 en toch is er nog dit onderscheid.

Door dit incidentje ga ik toch ook maar weer eens de belastingdienst aanspreken: ben op zoek naar nog een succesje in 2014! De barricaden op: naar 1 naam voor vrouwen en wel hun eigen naam!