LEF door Ria van Dinteren

Tijdens de vergadering van de raad van advies voor het tijdschrift TVOO werd een vrijwilliger gevraagd voor het schrijven van een column over LEF. Alleen al de term LEF roept bij mij positieve associaties op dus ik stak mijn vinger op. En toen….kwam er een hele tijd niets, geen inspiratie. Tot nu: op 10345 meter hoogte en met een snelheid van 813 kilometer per uur, heb ik het idee dat ik iets moet delen. Dat komt niet in de laatste plaats door het themanummer van Quote met als titel LEF. Want zoals dat dan gaat als je gaat vliegen, het is weer een mooie gelegenheid om een tijdschrift te kopen. Bovendien leidt het me af van de vliegangst en hoogtevrees waar ik toch wel een beetje last van heb.
Mijn associaties met LEF voor dit tijdschrift gingen over LEF om bijvoorbeeld een eigen onderneming te beginnen. Juist nu in tijden van crisis en dan ook nog succesvol zijn. En over het LEF future center waar mensen naar toe gaan als er echt wat moet gaan veranderen. Onder leiding van facilitators word je uit je comfortzone getrokken en kun je nieuwe alternatieven bedenken voor oude patronen.
Maar wat is LEF nu eigenlijk precies? Volgens de ontwikkelingspsychologe Linda van Leijenhorst die in 2010 promoveerde op LEF aan de Universiteit van Leiden, zijn er mensen die risico’s opzoeken en mensen die risico’s mijden. Risicogedrag en sensatiezoeken bestaat volgens haar uit drie ingrediënten: de hang naar avontuur (toch maar gaan ondernemen), het ontbreken van angst (de hoogtevrees want ik zit toch maar weer mooi in een vliegtuig) en impulsiviteit (de neiging om toch tegen de stroom in te roeien). De mix van deze drie elementen bepaalt naar welke sensaties je op zoek gaat. Zo is impulsiviteit bij bepaalde activiteiten (bungy jumpen) niet zonder risico. Boeiend is ook dat er ontdekt is dat er ook een zekere genetische aanleg bestaat. LEF is voor 60% genetisch bepaald, blijkt uit tweelingonderzoek, de rest komt vooral door omgevingsinvloeden en een zekere hang naar een beloning in de vorm van dopamine in je hersenen.
Volgens mij heb ik genetisch gezien wel een kans om LEF te hebben en samen met mij heel puberend Nederland. Een aantal van deze drie elementen zijn pas goed toe te passen namelijk als je je 25ste verjaardag hebt gevierd want pas dan kun je komen tot die goede mix om bergbeklimmer te worden. Je neemt namelijk tot je 25ste veel risico’s en doet dat niet zelden impulsief. Een kwestie van hersenontwikkeling dus. En wat zegt dit alles nu over leren en veranderen? Misschien niets maar tijdens die zelfde vergadering voor TVOO meldde Lidewey van de Sluis dat LEF waarschijnlijk is wat we nodig hebben in organisaties om te overleven. Het nieuwe talent is LEF dus. Daar kan ik (als ik om me heen kijk) wel inkomen. Organisaties hebben mensen nodig die risico’s en verre bestemmingen opzoeken. Vermijden en weglopen voor de realiteit lijkt geen goede keuze. En zoals alles: je kunt het ook vast een beetje leren.
Wil je weten hoe het bij jou zit en of je LEF genoeg hebt om de toekomst aan te kunnen. In diezelfde Quote stond een test waarbij je kan testen of je iemand bent die op zoek is naar spanning. Het is een test afgeleid van een vragenlijst die Martin Zuckerman heeft ontwikkeld om te bepalen in hoeverre mensen op zoek zijn naar spanning. Je kunt de test vinden op bladzijde 18 van het themanummer over LEF. Heb jij LEF genoeg voor de test dan ben je ook vast in voor veel leren en ontwikkelen.