Soms vind je jezelf er goed en en geloof je  dat je  nog veel beter kan worden! Zo dat is gezegd! Zeggen dat je het kunt en daar in geloven is volgens de wetenschappers Dweck en Liedtka ook voorwaardelijk om te groeien. Zij hebben de theorie van de mindset tot kunst verheven. Zij hebben onderzoek gedaan naar kinderen en leren, naar organisaties die innoveren en naar leiders die groei ondersteunen.

Het blijkt allemaal een kwestie van mindset, van houding en dan kun je ver komen. Liedtka heeft voor dit doel een model ontwikkeld waarin precies in beeld is gebracht hoe je jezelf (heel veilig) in de vicieuze cirkel kunt houden of hoe je er uit kunt breken en terecht kunt komen in de virtuoze cirkel.

 

We willen jullie haar lessen niet onthouden:

De lessen:

1. Kijk niet naar anderen maar naar jezelf!

Je bent zelf verantwoordelijk voor hoe je denkt en naar de wereld kijkt. Wil je dat iets lukt, begin dan met naar jezelf kijken. Wat doe jij? Welke patronen hanteer je?

2. De aap zit niet op je schouder, hij zit in je hoofd!

Verbeter de wereld (de organisatie) begin bij jezelf. Trek je niets aan van wat er allemaal niet kan maar trek je eigen pad. Vraag geen toestemming van anderen om je doelen te bereiken maar ga er voor.

3. Het is er al, het is de kunst om het op te sporen!

Grote leiders zijn niet begonnen met één fantastisch idee. Ze kijken om zich heen en zoeken de parels in hun eigen gedrag of organisatie. Het is de kunst om het kleine te laten groeien.

4. Klein is prachtig!

In navolging van de vorige les: begin klein en laat het groeien. Een klein succes is ook een succes. Bagatelliseer het niet.

5. Wees een pragmatisch leider!

Je kunt niet alles zelf dus focus op het laten groeien van teams. Zoek mensen om je heen die je kunnen helpen die wellicht iets kunnen wat jij niet kunt. Neem geen risico’s met je mensen maar werk aan teamontwikkeling.

6. Snelheid laat groeien!

Zorg voor vooruitgang. Houd de voortgang er in en communiceer erover, dat motiveert.

En het allerbelangrijkste? Gewoon beginnen! Dat is de belangrijkste stap.