Ben je op zoek naar een nieuwe manier van kijken naar leiderschap? Laat je dan inspireren door Simon Sinek. In de op internet te vinden film: ‘why leaders eat last’, geeft hij een inzicht in de neurotransmitters die ons gedrag sturen. Hij onderscheidt de 4 belangrijkste neurotransmitters en legt een relatie met leiderschap.

We kennen het gevoel allemaal: yes, we hebben het goed gedaan, een resultaat gehaald en wat een geweldig gevoel geeft dit! Dit gevoel wordt veroorzaakt door de neurotransmitter dopamine. We hebben deze neurotransmitter nodig maar kunnen ook verslaafd raken aan de kick die dopamine veroorzaakt in ons brein. Gebruiken we drugs of medicatie dan kan dat de natuurlijke aanmaak van dopamine verstoren.

Een natuurlijk neurotransmitter en pijnstiller is endorfine. Lopen we hard, moeten we tot het gaatje of kunnen we even geen pijn gebruiken? De neurotransmitter endorfine werkt pijnstillende en zorgt er voor dat we als het aankomt op overleven we even geen pijn voelen. Deze natuurlijke pijnstiller ontstaat bij extreme fysieke inspanning en wordt gemaakt in de hypofyse. Ook onnatuurlijk kunnen we het effect van endorfine oproepen door voeding bijvoorbeeld. Met name suikers (chocolade) en vetten zorgen voor het endorfine effect.

Serotonine is een neurotransmitter die als regulator werkt op het dopamine systeem. Serotonine ontstaat in de prefrontale cortex en versterkt het zelfvertrouwen. Deze neurotransmitter komt onder andere vrij als we een goede prestatie neerzetten en gewaardeerd worden door mensen in onze omgeving (lees leidinggevenden, ouders en docenten).

Oxitocine komt vrij als mensen samen werken, elkaar aanraken. Vrouwen maken deze neurotransmitter en hormoon aan als ze bevallen en borstvoeding geven. Afgifte van deze neurotransmitters verlagen het stressniveau doordat het cortisol vermindert. Cortisol is een hormoon dat zorgt voor alertheid als we bedreigd worden. Te veel is echter een bedreiging voor ons immuunsysteem. Oxitocine zorgt voor balans.

Simon Sinek waarschuwt voor de endorfines en valse dopamines en geeft leidinggevenden een centrale rol in het zorgen voor veiligheid voor medewerkers waardoor de ‘goede’ neurotransmitters vrijkomen. Daarvoor is het nodig om samen te werken en persoonlijk contact te hebben. Dat vermindert stress en zorgt voor een natuurlijk leiderschap waarbij je geen macht hoeft uit te oefenen maar je de leidinggevende rol gegund wordt door het team. Het spreekt vanzelf dat je dat dan wel doet door dienstbaar te zijn aan de groep. Dus eerst de ander en dan jezelf centraal stelt. In zijn film (ga hem kijken ook al duurt hij 45 minuten) geeft hij een aantal voorbeelden van leiders waarvan we ons nooit afvragen of ze veel verdiend hebben, zij staan hoog in de rangorde vanwege hun leiderschap. Dat Mandela een van deze leiders is zal niemand verbazen. De aanmaak van neurotransmitters en hormonen zijn en blijven een boeiend thema. Want dat de menstruatiecyclus van dames gelijk gaat lopen in een studentenhuis is wel bekend maar de link met leiderschap, ken je die al?

Het gelijk lopen heeft een functie, alleen het ‘beste’ (lees leidende) dient bevrucht te worden. Dus de cyclus loopt niet zomaar gelijk, de cycli van de ondergeschikte dames past zich aan aan de leidende dame. Tis maar dat je het weet, toch een keer een kalender bijhouden om te zien of er een leider in je schuilt als je bij dames woont. Is weer eens wat anders dan een assessment.