Als trainer sta je vaak voor de uitdaging om je training effectief te maken. Niet zelden komt het voor dat je al voor je binnen bent, je de moed in de schoenen voelt zakken. De groep is gestuurd, het is vrijdagmiddag en ze hebben geen zin…Hoe doorbreek je deze patronen is een vraag die mij bezig houdt. Breinkennis biedt uitkomst. En die kennis helpt ook als jouw groep super gemotiveerd is. Er zijn een aantal elementen die ons brein helpen leren en onthouden. We krijgen betere verbindingen in ons brein als we geholpen worden door neurotransmitters of als we een verbinding kunnen maken met ons eigen gevoel. Daarnaast is het goede voorbeeld zien, uitermate effectief om mensen te laten leren. En herhalen natuurlijk.
Ik kan je er van alles over vertellen maar je kunt het beter zelf ervaren. Dus druk nu op onderstaand filmpje en ervaar wat er met je gebeurt………

[youtube CQo2FJPLeQk 640 390]

Gedaan? Als het goed is heb je een lichte glimlach niet kunnen onderdrukken. Best komisch toch die 4 babies bij zo’n trotse moeder. (ik zou er zo niet uitzien als ik er vier tegelijkertijd had gekregen) En dan die vader, alles in de aanslag om het kroost te laten lachen. Iedereen die ‘ouder’ is heeft zichzelf wel eens betrapt op dit soort van gedrag.
Wat je ziet aan neurowetenschap in dit plaatje is:

•Aanmaak van neurotransmitters: o.a. dopamine bij jouzelf toen je keek, maar ook bij de moeder want dit is de stof die we ook gebruiken om pijn te onderdrukken bij bevallingen. En het is de stof die zorgt dat we in de leerstand komen. Licht ontspannen en klaar voor actie.
•Voorbeeldgedrag. Je ziet de babies doorlachen, en als er eentje afhaakt, trekt zijn broertje of zusje hem er wel weer bij. Of papa natuurlijk. Het goede lachvoorbeeld werkt aanstekelijk. Dit zelfde principe zie je ook bij ouders als ze een kind willen verleiden om de mond open te doen voor een hapje. Vaak zit je als ouder eerst met je mond open en volgt het kind jouw goede voorbeeld. Ook bij trainingen en op de werkplek zorgt een goed voorbeeld voor volgers.
•De werking van spiegelneuronen. Spiegelneuronen hebben we allemaal, deze ‘vuren’ als we anderen iets zien doen. Dus als we iemand zien lachen dan vuurt bij ons ook het ‘lachpad’ in het brein. Met behulp van de spiegelneuronen oefenen we door af te kijken maar ze helpen ons ook om ons in te leven in de ander. Ook dat was waarschijnlijk een reden voor jou om vrolijk mee te lachen tijdens het tonen van het filmpje.

Dit filmpje gebruik ik regelmatig bij bijeenkomsten om vervolgens iets uit te leggen over spiegelneuronen of voorbeeldgedrag. Of ik gebruik het om mensen in een prettige stemming te krijgen want ook dat helpt bij onthouden. Gebruik het filmpje dus naar hartelust in je training want ook als het niet helpt is er